Skrivande som kulturyttring

Måste själv erkänna att jag låter lite pretto i ett tidigare inlägg, när jag skriver att det inte spelar någon roll om jag inte blir publicerad. För det är en lögn. Självklart drömmer jag, som så många andra, att ge ut en bok. Helst flera. Och nej, jag skulle inte bli arg om jag skulle bli bästsäljare. Men låt oss inte förivra oss här i fantasierna.

På något plan stressar denna dröm mig. Det känns som om mitt skrivande inte gills, förrän jag blir utgiven. Mitt skrivande är inte värt något förrän det blivit en bok.

Under gårdagens skrivmingel, var Varg Gyllander på scenen, och en sak han sa var mitt i prick tycker jag. Han började med en liknelse, att om en person målar en målning, vågar få personer gå fram och säga att det är nonsens, att den personen borde sluta upp med det. Jag har tänkt på samma sätt, fast gjort liknelsen med ett instrument. Säg att man kommer hem till någon första gången, och där står en gitarr. Spelar du gitarr, wow! Det är ju häftigt. Det förståeligt att man lägger ner tid på det. Trots att man aldrig kommer ge ut en skiva, eller ens hålla en spelning.

Berättar man istället att man ägnar sig åt att skriva, kommer genast frågan, när ska du bli utgiven? Är det inte lite knäppt.

Till slut sa Varg Gyllander:

Allt skrivande är en kulturyttring, ni som håller på med det är värda all kärlek. Fortsätt med det.

Jag kan bara hålla med, fortsätt med det!


6 kommentarer on “Skrivande som kulturyttring”

 1. Myra Windahl skriver:

  Du har så rätt! Har nog gått ännu lite längre och försökt hitta ett mål där jag personligen skulle känna mig som en ”riktig” författare. Länge innebar det att jag kände att jag var tvungen att få in pengar från något jag skrivit för att jag skulle räknas. Fånigt. Men ack så jobbigt för självförtroendet. Jag är något lite bättre nu, men ännu inte helt botad.

  • skrivaom skriver:

   Jag har en bit kvar innan det blir en bok, i alla fall en skönlitterär sådan. Men egentligen borde jag bara vara nöjd över att jag hittat tillbaka till skrivandet, och att det är så himla kul!
   Hoppas det går bra på kapitelanalysen!

 2. Myra Windahl skriver:

  Ops länkade visst till min gamla avlagda blogg…

 3. Åsa Cajander skriver:

  Vad jag förstår blir det en bok framöver med ditt namn på framsidan…. Kanske inte en roman direkt, men du kommer att ha en grupp läsare :-).

  Det är inspirerande att läsa din blogg, och jag blir lite sugen själv på att skriva. Det känns bra!


Kommentera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s