Det där med läsandet

När jag startade den här bloggen hade jag som målsättning att bara skriva om mitt skrivande. Alla planer är bra, men de är till för att avvikas ifrån. Så, jag kommer så sakteliga säkert skriva en del om böcker jag läser. Till viss del har jag redan gjort det, men det kan nog bli fler inlägg i ämnet.

Spontant skulle jag säga att jag är en allätare när det gäller böcker. Men, då far jag nog lite med osanningen. Länge vägrade jag t ex läsa en Hamilton-bok, jag hade väl utvecklade fördomar. Tills en dag, under min första föräldraledighet, då jag av någon underlig anledning fick in en som ljudbok på min mp3-spelare. Det var en snöig och eländig vinter. Samtidigt som jag plöjde fram på småvägar i snålblåsten plöjde jag också alla böckerna i serien. Nu kan jag inte höra Tomas Bolmes röst utan att för min inre blick visualisera vältränade hårdkokta men sofistikerade män i uniform.

En del litteratur vill jag inte gärna erkänna att jag läser. Men åh vad jag njuter av att läsa paranormala ungdomsböcker till exempel. Jag tror inte jag kommer klassas som psykiskt stabil om jag t ex avslöjar hur många gånger jag läst Twilight-böckerna.

För vissa kanske det verkar som om jag läser väldigt mycket skräplitteratur. Vilket kan vara sant, för mig är böckerna ofta en flykt från all den (förvisso bra och intressanta men tunga) litteratur jag läser på jobbet. Vad nu skräplitteratur är.

Jag har under en längre period läst nästan uteslutande litteratur på engelska. Det började nog redan som (yngre) tonåring, i något slags pretentiös idé om att det var bättre att läsa böcker på originaaaalspråket. Jag tror jag började bokstavligen stava mig igenom The Hobbit av J.R.R Tolkien (ytterligare en författare jag läst om fler gånger än vad jag vågar erkänna). Sen när jag blev doktorand och all jobblitteratur var på engelska började jag läsa på engelska mer och mer, även skönlitteratur. Det gick av bara farten. Nu har jag så sakteliga börjat hitta tillbaka till den svenska bokvärlden igen.

Jag har aldrig skrivit ner vilka böcker jag läst. Vilket jag ångrar. Men, i år tänkte jag försöka hålla lite koll, så på den här bloggen kommer det från och med nu finnas en lista med böcker jag läser (de ligger till min mans förtret och häckar på nattduksbordet som tydligen blir svårstädat då) och de böcker jag läst klart. Med start från nyårsafton. Länken finns till höger, men också här.

Och till slut, är inte det här bok-porr så säg!


5 kommentarer on “Det där med läsandet”

 1. Juliana Moreira skriver:

  Det finns en brasiliansk tjej som bor i Boden och har två blogg på portugisiska. Sedan 1990 skriver hon ihop allt hon läser, som en lite recension, betyg och språk, och för några år sedan la hon allt på webben (hon matar fortfarande in varje bok hon läser). Kanske skulle det vara en inspiration till dig?! Här är sidan med böckerna http://livrosdamaria.wordpress.com/

  Förresten, läser just nu boken Matmolekylen – kokbok för nyfikna.
  http://matmolekyler.taffel.se/

  kram

  • skrivaom skriver:

   Wow!

   Jag har ramlat in på några bokbloggar nu när jag börjat blogga själv, men det här var den mest ambitiösa bokblogg jag sett hittills. Synd bara att den är på portugisiska. Jag funderar på att kanske ha en separat blog bara om böcker jag läser, men det kanske blir ett senare projekt.

   Tack för tipset!

   Kram!

 2. Gunnika skriver:

  Inte behöver du skämmas för att du läser Twilight…. Själv är jag helt såld på Eragon-serien… Ungdomsfantasy när den är som bäst! Ville bara säga att det är extremt roligt att läsa din blogg! Ser fram emot varje nytt inlägg!


Kommentera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s