Det där med tempus

Grammatik, jag minns faktiskt inte om det var någon stark sida när jag gick i skolan. (Okej, jag går ju delvis fortfarande i skolan, men ni förstår vad jag menar.) Jag har en svag känsla av att det inte var så svårt. Någon gång har jag fått kommentarer att jag skriver för passivt, eller subjektlöst i mina vetenskapliga artiklar. Det har jag ganska lätt att se, när jag skärper mig (och verkligen läser vad jag själv skriver). Men sen kommer vi till det där med tempus.

Det kan vara förvillande enkelt vid en första glans. Ni vet, presens för saker man gör, imperfekt (som numer tydligen heter preteritum) för sånt man gjorde osv.

Jag är ju inte helt grammatikblind, så jag kastar mig ut och börjar skriva. I dåtid. Allt är frid och fröjd. Men så hettar det till, det blir lite spännande, och vips! Jag skriver i presens. Ska det vara så? Någonstans inombords hörs en liten röst som mässar att man inte får blanda tempus i sin text. Nu sitter jag här och tittar på en sådan där tempus-höjning och undrar om jag borde göra om och göra rätt. Vad säger ni, någon som har några bra råd? Jag hittade en sida som faktiskt avhandlar detta, men jag blir bara något klokare.

Jag får helt enkelt låta texten vila lite och sen se om jag hajar till när jag läser den. Och försöka se hur andra skriver när jag läser.Kommentera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s