Mörka platser

Jag har läst en bok igen. Eller flera egentligen, men nu tänkte jag bara skriva om en.

Jag har läst Dark Places av Gillian Flynn (tack för tips och lån Lövstugan). Eftersom jag nu har börjat på allvar fundera på skrivandet, så har det också börjat påverka mitt läsande. Visst, jag sugs fortfarande in i en alternativ värld, förlorar kontrollen att somna i vettig tid och går runt med historien i huvudet hela dagen. Men jag har också börjat analysera varför jag tycker att boken är bra, eller dålig (exempelvis De målade grottornas land av Jean M Auel, som har ett intressant tema, men som jag bara storknar av att läsa. Nej, jag vill inte igen veta att Ayla råkat dricka ceremonidrycken hos neandertalarna, nej, jag är faktiskt inte intresserad av oändliga uppräkningar av växter och deras medicinska användningsområde).

Huvudpersonen i Dark Places, är härligt osympatisk. Hon är småsint, bitter, grinig och kleptoman. Jag skulle kunna fortsätta uppräkningen. Men samtidigt är hon så bra tecknad att jag ändå sympatiserar med henne. Boken är fylld av svart humor, och samtidigt är den nattsvart, obehaglig och äcklig. Boken är också bra uppbyggd, den hoppar mellan nutid och dåtid, kapitelvis, ur olika personers berättarsynvinkel. Som läsare kan man bara bita sig på naglarna (vilket är svårt när man håller en bok), och önska att man kunde gå in och styra upp det som inte borde behöva gå käpprätt åt helvete. Det är lustigt, för man vet redan när man börjar läsa att familjen kommer att stryka med, ändå lyckas författaren få mig att (lönlöst) hoppas att det inte ska ske. Det är skickligt!

Det sista jag vill säga om boken handlar om språket. Gillian Flynn är lysande på att måla med orden, att använda metaforer och att skriva korta meningar. Inte hela tiden. Men så där så att det blir fart i läsandet. Det gillar jag. Korta meningar. Flera gånger satt jag och tänkte att så där skulle jag också vilja skriva.

Jag kan varmt rekommendera boken (oavsett om man bara vill läsa en bra bok eller läsa en välskriven bok för att analysera den) och tänker sluta nu innan jag avslöjar för mycket av handlingen.Kommentera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s